Kızıl Savaş Bayrağı Hikmet Kıvılcımlı: “Yaşamakta olanlardan daha da canlı. Bize, Bilgi, güç ve Silah Veriyor.”

Kızıl Savaş Bayrağı Hikmet Kıvılcımlı:

“Yaşamakta olanlardan daha da canlı. Bize, Bilgi, güç ve Silah Veriyor.”

Mayakovski’nin Lenin Usta için yazdığı bu dizelerin, Marksizm-Leninizmin 20’inci Yüzyıl’daki Lenin Usta’dan sonra en büyük geliştiricisi olan Türkiye Devrimi’nin Önderi Hikmet Kıvılcımlı Usta için söylenmesi yanlış olmaz.

Hikmet Kıvılcımlı;

Bilimsel Sosyalizmin kurucuları Marks-Engels Ustaları gibi,

Bilimsel Sosyalizmi ete kemiğe büründüren, Dünya Halkları için gözle görülür elle tutulur bir niteliğe kavuşturan Lenin Ustası gibi,

yalnızca tek bir düşüncenin -tek- ama yanıp tutuşan bir tutkunun gücünü tanıyordu.

Kıvılcımlı Usta’mızın da tutkusu; İnsanlığın Hayvanlık Konağından Kurtuluş Bilimi Marksizm-Leninizmin ustaları gibi, “halkın çıkarları adına kendini ortaya koymasıydı.

İşte biz İkinci Kurtuluş Savaşçıları, bu ülkenin en Vatansever, en Halksever Partisi biz HKP neferleri, kendini alevin kalbine atan, kendisini kaydı hayat şartıyla İşçi Sınıfı Mücadelesine vakfeden, insanlık mücadelesinde hiçbir gücün korkutamadığı, yıldıramadığı, sindiremediği, geri adım attıramadığı Hikmet Kıvılcımlı Usta’nın düşünce oğulları düşünce kızlarıyız.

Biz, Kıvılcımlı Usta’nın yanıbaşında omuz omuza mücadele vermiş, Devrimci Mücadelede “özel yaşamını parantez içerisine” almış Partimiz Genel Başkanı Nurullah Efe’nin öğrencileriyiz.

Bunun içindir ki, bu toprakların gerçek devrimcileri olarak Türkiye Devrimi bizim omuzlarımızda.

Bize “Farklı Olan Yalnız Biziz” dedirten böyle bir ustanın devamcısı olmak.

Biz İkinci Kurtuluş Savaşçılarına, göğsümüzü gere gere, “Vatan aşkını söylemekten ve gereğini yapmaktan korkan hale gelmektense ölmeyi yeğ tutarız” dedirten; 70 yıllık ömrünün 22,5 yılını güngörmez zindanlarda geçiren, kendisine 4,5 yıl ceza veren Savcıya “4,5 yıl Kızıl Bir Profesör olmak için yeterli süredir” diyerek hapishaneleri Kızıl Üniversitelere dönüştüren Hikmet Kıvılcımlı Usta’nın Teorik ve Pratik önderliğidir.

İşte Halkın İktidarını kurma mücadelemizde bizlere teorik ve pratik önderliğini aradan geçen 54 yılda devam ettiren Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’yı, bedence aramızdan ayrılışının 54’üncü yılında salon etkinliği ile bir kez daha andık.

11 Ekim 1971 tarihinde bedence aramızdan ayrılan Hikmet Kıvılcımlı, Batılı Emperyalist Haydutların maşası, İzmir’i işgal eden Yunan’a karşı Yörük Ali Efe’nin komutası altında elde silah ölümüne savaşmış, daha 17 yaşındayken bileğinin hakkına Köyceğiz Kuvayimilliye Askeri Komutanlığına yükselmiş, kaydı hayat şartıyla kendini insanlığın kurtuluş davasına adamış ve bu uğurda 22 buçuk yıllık hapis cezasına ve sayısız kanlı işkencelere “hoş geldi sefa geldi” diyerek göğüs germiş, sayısız teorik eserleri ile en kör gözlere bile projeksiyon olmuş gerçek bir halk önderidir. Türkiye Devrimi’nin önderidir.

İşte Kurtuluş Partililer olarak, O’nun bize bıraktığı mirası devam ettirmek ve ülkemizde İkinci bir Kurtuluş Savaşı vererek, Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’nın Teorik ve Pratik mücadelesini sonuca ulaştırmak için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz.

Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’nın öğrencileri olarak,  bedence aramızdan ayrılışının 54’üncü yılında İstanbul Sancaktepe’de bulunan Eyüp Sultan Kültür Merkezi’nde düzenlediğimiz salon etkinliğiyle bir kez daha onu anlatmak ve anlamak için bir araya geldik.

Başta, Hikmet Kıvılcımlı’nın sağlığında onunla omuz omuza mücadele etmiş olan, Ustamızın bedence aramızdan ayrılmasından sonra bayrağı ondan devralarak daha da yükseklere taşıyan Genel Başkan’ımız Nurullah Efe olmak üzere Başkanlık Kurulu Üyelerimiz, Partimiz MK ve MYK üyeleri, İl yöneticilerimiz ve üyelerimiz ülkemizin dört bir yanından gelerek bu anma etkinliğimize katıldılar.

Nakliyat-İş Sendikamızın yöneticileri ve 44 gündür anayasal hakları için Doğuş Otomotiv’in önünde sendika düşmanlığına ve işçi kıyımına karşı direnen Hödlmayr Lojistik İşçileri, İşçi Sınıfı dostlarımızdan Birleşik Metal-İş Yöneticileri ve 40 gündür toplu iş sözleşme hakları için grevde olan Smart Solar İşçileriTKH İstanbul İl Yöneticileri ve diğer sınıf dostları anma etkinliğimize katıldılar.

Genel Başkan’ımız Gerçek Devrimci Gerçek İnsan Nurullah Efe; Bilimsel Sosyalizmin ışığını içinden geçtiğimiz karanlık günlere düşürerek bir kez daha çıkışın yolunu bizlere gösterdi.

Önderimiz bir kez daha umudumuzu, inancımızı, kararlılığımızı perçinledi. Tıpkı Ustası gibi kendini alevin kalbine atan önderimiz; Ankara’dan genç bir arkadaşımızın nitelemesiyle, “Beynimize bir şarjör mermiyi” boşaltarak bitirdi konuşmasını.

Programın sunuculuğunu Partimiz Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Av. Ayça Okur Yoldaş yaptı.

Ayça Yoldaş yaptığı açılış hepimizin yüreklerini titreten coşkulu konuşmasında, Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’nın hayatını, mücadelesini anlatarak, 1917’den, bedence aramızdan ayrıldığı 1971 yılına dek insanlığın kurtuluş davasında bir adım geri atmadan, bu uğurda her türlü kahra, işkenceye, karalamaya direndiğini, hiç ara vermeden, nöbet yerini biran olsun terk etmeden mücadele ettiğini,  69 yıllık ömrünün 22,5 yılını cezaevlerinde geçirmesine rağmen, her bir olumsuzluğu olumluluğa çevirerek, gerçek bir Devrim Ustası olarak yaşadığını ifade etti.

Ayça Yoldaş; “İşte o Kıvılcımlı Ustanın öğrencileri, bugün bu salonda!” diyerek salonu selamladı ve hoş geldiniz diyerek sözlerini tamamladı.

Ayça Yoldaş’ın;

“Antiemperyalist Birinci Kurtuluş Savaşımız sırasında, kopan parmağını fark etmeyerek tüfeğinin çalışmadığını zanneden askere, yüreğindeki vatan aşkını nakşeden, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının emperyalistlere olan öfkesine,

“İkinci Kurtuluş Savaşımız sırasında verilen mücadelede kahpe bir faşist kurşunla yaralanarak hastaneye düştüğünde, doktorlarına, “ÖLÜYORSAM SÖYLEYİN SON SÖZLERİMİ HAYKIRAYIM” diyen yoldaş gazimizin örnek kahramanlığına,

“Son nefesini verirken, ‘YOLDAŞLARIM MÜCADELEYİ DEVAM ETTİRSİNLER’ diyen devrim şehidimizin, mücadeleye ve yoldaşlarına sarsılmaz inancına,

“Vücudundaki onlarca mermiye rağmen, düşmana müstehzi bir gülüş atarak, son nefesini veren Che Yoldaş’ın korkusuzluğuna,

“İnsanlığın kurtuluş biliminin temellerini atarak, Dünya Halklarının yolunu aydınlatan, Paris Komünü gibi bir deneyim bırakan Marks-Engels Ustaların emanetlerine,

“20. yüzyılda bilimi ete kemiğe büründürerek, Sosyalist devrimi başarıya ulaştıran, Lenin Usta’nın deneyimine,

“Ve şehit ve gazilerimizin yüreklerindeki haksızlığa ve zulme isyan duygularını, doğru teoriyle birleştirmesine vesile olan, bu kutsal davaya inanç ve bağlılık tohumlarını eken, her davranışıyla örnek olan, ülkemiz topraklarında yetişmiş bir Devrim Ustası Hikmet Kıvılcımlı’ya;

“Hayranlık ve minnettarlığımızla;

“Sizleri tüm devrim şehitleri için saygı duruşuna davet ediyorum” sözleriyle Devrim Şehitleri için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından Gençlik Komitemizin üyeleri Enternasyonal Marşı’nı kitle ile birlikte söylediler.

Anma etkinliğimizde ilk sözü alan Partimiz Sancaktepe İlçe Başkanı Durmuş Pala Yoldaş kısa ve coşkulu konuşmasında, HKP ile nasıl tanıştığını ve HKP saflarında mücadele etmeye başladığı o günden beri de doğru yerde olduğundan hiç şüphe duymadan mücadelesine kararlıca devam ettiğini belirterek, Sancaktepe İlçe Örgütü adına salonu selamlayarak konuşmasını bitirdi.

Ardından Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Birleşik Metal-İş Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi söz alarak Hikmet Kıvılcımlı’nın mücadelesine ve Türkiye Sosyalist Hareketi içindeki önemine değinerek, işçi direnişlerinde Partimizin sınıf dayanışmasının çok kıymetli olduğunu belirttiler.

TKH adına söz alan Özgür Karataş ise Hikmet Kıvılcımlı’nın kendileri için de gerçek bir önder olduğuna ve böyle bir önderin anıldığı etkinlikte olmanın önemine vurgu yaptı.

Devamında DİSK/Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı, Dünya Sendikalar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Dünya Sendikalar Federasyonu’na bağlı Taşımacılık İşçileri Enternasyonali (TUI Transport) Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu Yoldaş’ımız söz aldı.

Ali Rıza Küçükosmanoğlu Yoldaş’ımız da; her sözüne başta İşçi Sınıfımız gelmek üzere başlayan Hikmet Kıvılcımlı Usta’nın, İşçi Sınıfı mücadelesindeki ilkelerini benimsediklerini, mücadelelerine, Parababalarına karşı verilen kavgaya bu bilinçle devam ettiklerini belirtti.

Ardından, etkinliğimizin Genel Başkanımız Nurullah Efe’nin konuşmacı olduğu asıl bölümü başladı.

Genel Başkan’ımız yaptığı konuşmasında, kendisinin özellikle öğrencilik yıllarında faşistlere karşı dişe diş, korkusuzca, kelle koltukta her an ölümle burun burunayken nasıl mücadele ettiklerini anlattı.

Ülkemizin son zamanlarda en çok gündemde olan “Barış Süreci” ve Papa’nın ülkemize gelmesinin Emperyalizmin BOP çerçevesinde tezgâhladığı bu girişimlerle ülkemizi de bölmeyi ve BOP sürecinin sorunsuz devam ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

ABD Emperyalistlerinin ülkemiz için tezgâhladığı bu oyunu sadece Halkın Kurtuluş Partisi olarak bizlerin en net ve duru bir şekilde anladığını ve bu doğrultuda da asıl düşmana karşı kararlıca mücadele ettiğimizi vurguladı.

Gerçek bir önderin nasıl olması gerektiğine de değinen Genel Başkan’ımızın aydınlatıcı, coşkulu ve eğitici-öğretici konuşmasının ardından yemek arası verildi.

Yemek arasından sonra etkinliğimiz Grev ve Direniş boylarından gelen işçi kardeşlerimizin konuşmaları ile başladı.

İlk sözü Nakliyat-İş’e üye oldukları için işten atılan ve anayasal hakları için işçi-sendika düşmanlığına karşı 44 gündür direnen Hödlmayr direnişçilerinden Cem Aydemir söz aldı.

Devamında ise 40 gündür toplu iş sözleşme hakları için grevde olan Smart Solar işçilerinden Hasret Kala söz aldı.

Grevci ve Direnişçi İşçi kardeşlerimiz konuşmalarında haklarını alıncaya kadar mücadelede kararlı olduklarını ve Halkın Kurtuluş Partisi’ne dayanışmasından dolayı teşekkür ettiler.

 

İşçilerin konuşmalarının ardından Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’nın yaşamını, mücadelesini ve devamında Genel Başkan’ımız Nurullah Efe önderliğinde Partimizin verdiği mücadeleleri anlatan sinevizyon gösterimi oldu.

Etkinliğimizin son konuşmasını ise Jön Türk gelenekli yıldırılamaz, aydın Devrimci Gençliğimiz yaptı.

Gençlik adına söz alan Duru Gencer Yoldaş’ın Parti Gençliğinin mücadelesini ve kararlılığını bir kez daha vurguladığı konuşmasının ardından, yine Kurtuluş Partili Gençlikten Gökberk Yoldaş’ın okuduğu andımızdan sonra salon etkinliğimiz sona erdi.

Bu yıl da bir kez daha Türkiye Devrimi’nin Teorik ve Pratik Önderi, Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’yı mücadelesine layık bir şekilde hem mezarı başında andık, hem de coşkulu, heyecanlı ve eğitici konuşmalar ve sloganlarımızla ülkemizin dört bir yanından gelen yoldaşlarımızla salon anmamızı gerçekleştirdik.

Eninde sonunda böyle bir önderin, böyle bir bilim ustasının, böyle bir vatansever ve halkseverin teori ve pratiği milyonları kucaklayacak ve Onun düşünce evlatlarının önderliğinde Demokratik Halk İktidarı kurulacak.

Kıvılcımlı Yaşıyor, HKP Savaşıyor!

Kahrolsun ABD-AB Emperyalizmi!

Yaşasın Halkın Kurtuluş Partisi!

Halkız, Haklıyız, Yeneceğiz!

30 Kasım 2025