GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DİRENİŞİNDEKİ YENİ GELİŞMELER

 

GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DİRENİŞİNDEKİ YENİ GELİŞMELER

15 Ağustos tarihli haberimizden sonraki son gelişmeler şunlar:

Gürteks’te direnişin yedinci gününde durum tam anlamıyla belirli olmamakla birlikte, çalışanların büyük çoğunluğu işbaşı yaptı. Taleplerinin bir kısmı gerçekleştirilerek 875TL maaş, 10 günlük yevmiye tutarında iki ikramiye, mesailerin bordroya yansıtılması şartlarıyla anlaşmaya vardılar.

Canan Tekstil İşçileri de direnişlerinin yedinci gününde Gürteks ile aynı şartlarla anlaşma yapıp, işbaşı yaptı.

Şireci İplik ve Gür-iplik İşçileri, Gürteks’in İşçilerinin de desteğiyle mücadelelerinin 8. gününde aileleri ile birlikte Demokrasi Meydanı’nda haklı mücadelelerini kamuoyuna duyurmak için basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını Şireci İplik’ten işçi temsilcisi Süleyman Kıyak, bütün içtenliğiyle yaşadıkları durumu ve haklılıklarını ortaya koyarak yaptı.

Kıyak konuşmasında, zamla birlikte 830 TL olan maaşlarının geçinmelerine yetmediğini, köle gibi çalıştırılmalarına karşın aldıkları açlık sınırının altındaki maaşla çalışmaya artık yeter demek için çıktıkları direnişlerinde kendi oylarıyla başa gelen milletvekillerinin, bakanların ve başbakanın, bu haklı mücadelelerinde neden yanlarında olmadıklarını sordu. 

Emperyalistlerin kışkırtmalarıyla Suriye’de yaratılan iç karışıklık sonucu Suriye’yi savaşa sürükleyen insanlara ülkemizde çadır verdiler, soba verdiler, yemek verdiler; bizse burada 8 gündür güneşin altında aç, susuz direniyoruz, bize hiçbir destekleri olmadı. Buraya gelen, sözde destek olanlar da valilikte patronlarla görüşüyorlar; sizi patronlar değil biz seçtik. Zafere ulaşana kadar haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, sonuna kadar direneceğiz diyerek konuşmasını bitirdi.

Açıklama sırasında “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Örgütlü İşçi Yenilmez” sloganları atıldı.

Emniyet, basın açıklaması sonrasında Şireci İplik işçilerine hitaben yaptığı açıklamada; Gürteks ve Canan Tekstil İşçilerinin yaptıkları anlaşmaların Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 44 işverenin ortak karar sonucu hazırlandığını ve Şireci İplik İşçilerinin de aynı anlaşmayı işverenle imzalayacaklarını, bunun için tüm işçilerin fabrika önünde hazır olması gerektiğini, işverenin bu konuyla ilgili açıklama yapacağını belirtti.

Verilen saatte tüm işçiler fabrika önünde toplandı, işverenin yapacağı açıklama için beklemeye başladılar. İşveren yerine, işveren temsilcisi olarak gelen avukat korkusundan kanalın öte kıyısından megafonla yaptığı açıklamada, Demokrasi Meydanı’nda emniyet görevlisinin söylediklerine uymayan şartlar öne sürdü. Diğer işyerlerinde yapılan anlaşmanın geçerli olmadığını, Şireci İplik yönetim kurulu olarak; işe başlamak isteyenlerin haklarını aramaktan dolayı pişman olduklarını, toplu yasadışı iş bırakma eylemi yaptıklarını ve geçmiş haklarının yanmasını göze alarak işe yeni alınan işçi gibi dilekçe ile başvuru yapmalarını söyledi. Dilekçelerin incelenmesiyle kurulda yapılacak değerlendirme sonucu işe yeniden alınacak işçileri yönetim belirleyecek, iyi niyetinden(!) kuşku duyduğu işçileri ise tazminatsız bir şekilde işten çıkaracaklarını belirtti.

İşveren avukatının açıklaması işçilerde büyük tepkiler yarattı, işçilerin talepleri üzerine PartimizMerkez Komite Üyesi Av. Sait Kıran Yoldaş, duvarın üzerine çıkarak; “işverenin avukatı varsa, işçilerin de avukatı var” diyerek, böyle bir dilekçenin imzalanamayacağını, imzalandığı takdirde tüm haklarını kaybedeceklerini direnmekten başka yollarının olmadığını, diğer işyerlerinde olduğu gibi birlikteliklerini bozmadıkları sürece, işvereni dize getireceklerini söyledi.

Kıran Yoldaş’ın konuşmasından sonra işyeri temsilcisi arkadaş, “burada bu dilekçeyi imzalayacak, anlaşmayı kabul edecek olan var mı?” diye sordu. İşçilerin hep bir ağızdan verdikleri “hayır!” cevabından sonra temsilci arkadaş işveren avukatı tarafından yazılmış olan temsili dilekçeyi yırtarak attı. Şireci İplik fabrikası önündeki direniş ilk günkü heyecanıyla sürüyor.

Gür-İplik işçisini ziyaretimizde ise herhangi bir gelişmenin olmadığını, direnişin tüm coşkusuyla devam ettiğini gördük.

Motif İplik’te 8. günde yapılan anlaşmayla bütün işçiler işbaşı yaptı. Anlaşmaya göre her kademedeki işçiler kıdem farkı olmaksızın 905TL net maaş ile işe başlayacaklar. İşçilerden direnişte olduğu günler için maaş kesintisi yapılmayacak, hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. 17.08.2012

Antep’ten Kurtuluş Partililer

Print Friendly, PDF & Email