19 Mart tarihinden itibaren başlayan eylemler sürecinde emniyet aşamasından tutuklandıkları aşamaya, sonrasında ise cezaevi sürecinde gençlerimizin, halkımızın her an yanında olan Avukatın Sesi İnisiyatifi Grubu’nun yaşanan sürece ilişkin hak ihlalleri raporunu yayımlıyoruz.
***
CEZAEVİ GÖRÜŞ RAPORU
31.03.2025 Avukatın Sesi İnisiyatifi olarak 19 Mart 2025 tarihinden itibaren gerçekleşen toplantı ve gösteri yürüyüşleri nedeniyle tutuklanan çoğu öğrenci 40 kişiyi ziyaret ettik. Marmara 1 No’lu Ceza ve İnfaz Kurumu, Marmara 3 No’lu Ceza ve İnfaz Kurumu, Marmara 4 No’lu Ceza ve İnfaz Kurumu, Marmara 5 No’lu Ceza ve İnfaz Kurumu ile Marmara Kadın Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’na 31.03.2025 tarihinde saat 16.00 ile 01.00 saatleri arasında gerçekleşen ziyaretlerimize ilişkin kısa raporumuzu madde madde açıklıyoruz.
1-Çoğunluğu 18 ve 28 yaş aralığında olan görüşme gerçekleştirdiğimiz tutuklular, gözaltı süresince aç ve susuz bırakıldıklarını, kuru ekmek verildiğini, Çağlayan Adliyesi nezarethanelerinde hakaret ve psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını, aileleriyle iletişim kurma haklarının engellendiğini, avukatla görüş haklarından uzun süre mahrum bırakıldıklarını, otobüslerde ters kelepçe bekletildiklerini beyan etmiştir.
2- Marmara Ceza ve İnfaz Kurumları’na nakil edildikleri sırada havalandırma sorunu yaşadıklarını ve yol boyunca kasten havasız bırakıldıklarını düşündüklerini ifade etmiştir.
3- Marmara Kadın Kapalı Ceza ve İnfaz ve Kurumu’na girişler sırasında kadın öğrencilerin bir kısmının kadın infaz ve koruma memurları tarafından çıplak aramaya maruz bırakıldığı bizzat kendileri tarafından açıkça beyan edilmiştir. Bir insan hakları ihlali olan ” ÇIPLAK ARAMA” uygulamasına derhal son verilmelidir!
4- Bir erkek tutuklu 23 Mart tarihinden itibaren kaygı bozukluğu nedeniyle tuvalete çıkamadığını beyan etmiştir.
5- Kadın öğrencilerden biri kaburgasında ezilme ve kırıklar olduğunu beyan etmiştir.
6- Bir erkek tutuklu, gözaltı otobüsünün ışıklarının kapatılarak, 8-10 polisin gözaltı otobüsünde rastgele tekme ve tokatlar attıklarını beyan etmiştir.
7- Bir erkek tutuklu, kadın ve erkek çevik kuvvet polislerinin kendisini yere yatırarak, ayaklarıyla kafasına bastıklarını ve o sırada aşağılama yöntemi olarak hakaretlerde bulunduklarını ve işkence edildiğini beyan etmiştir.
8- Bir başka tutuklu kolluğun uyguladığı şiddet nedeniyle kolunda hissizlik olduğunu beyan etmiştir.
9-Ceza infaz kurumu girişinde fiziksel şiddete maruz kalmadıkları, bileklerinde,kollarında ve yüzlerinde bulunan morlukların gözaltına alındıkları esnada ve gözaltı sürecinde polisler tarafından yapılan fiziksel işkence sonucunda meydana geldiğini beyan etmişlerdir.
10- Kasten İnsan Öldürme suçundan hükümlü veya tutuklu olarak bulunan kişilerin, öğrencilere dönük olarak ” Karşımızda bacak bacak üstüne atmayın, uzanmayın, ayağınızı uzatmayın” şeklinde psikolojik şiddet uyguladıkları öğrenilmiştir. Yine aynı kişilerin öğrencilere zorla temizlik yaptırdıkları tespit edilmiştir.
11- Ceza İnfaz ve Kurumu Yönetimi koğuşlarda herhangi bir sorun bulunmadığına dair öğrencilerden yazılı beyan talep etmiştir. Bu durum ceza ve infaz kurumu yönetimi tarafından baskı unsuru olarak kullanılmaya devam etmektedir. Adalet Bakanlığı’nı sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Adli hükümlüler ile birlikte tutulan öğrencilerin koğuşları değiştirilmelidir.
12- Tutukluların tamamı koğuşlarda grip salgını olduğunu beyan etmiştir.
13-Aile görüşleri ilgili belirsizlikler bulunduğu, tutukluların iletişim haklarını eksik bilgilendirme nedeniyle kullanamadığı gözlemlenmiştir.
14- Tutukluların kitap ve kıyafete erişiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır. Yemek yeterli oranda gelmemektedir.
15- Koğuşlardaki kapasite sorunu nedeniyle yer yatağı sermek suretiyle koridor ve mescitlerde uyuma durumları yaşanmaktadır.
16- Banka hesapları açılmayan tutukluların kantinden alışveriş yapabilmesi mümkün olmadığından bu yöndeki mağduriyetlerin giderilmesi için görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
17- Gözaltı sırasında telefonları ve cüzdanları kaybolan öğrencilerin, kayıplarını maddi olarak yerine koyabilecek ekonomik durumu olmadığı gözlemlenmiştir.
18- Tutukluların büyük bölümünün maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olduğu gözlenmiştir. Bir kısmı bu ihtiyacını açıkça beyan etmiştir.
19- Görüşme gerçekleştirdiğimiz sırada tutuklu öğrencilerin bir kısmı koğuşlarında bulunan arkadaşlarının avukatları olmadığını beyan etmiştir. İhtiyaç halinde ÜCRETSİZ VE GÖNÜLLÜ avukat temin edileceği TAAHHÜT edilmiştir.
20- Öğrenciler tutuklanma nedenlerinin siyasi koşullar olduğunun farkındadır. Öğrencilerin adli hükümlüler ve tutuklular ile karma şekilde tutulması uygulamasına son verilmesi gerektiğini bir kez daha önemle vurguluyoruz.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü anayasal bir haktır. Karşılığı gözaltı, işkence, baskı ve tutuklama olamaz. Güzel yarınlar dışında başka bir amacı olmayan 18 ile 28 yaş arasındaki gençlere yönelik olarak, hiçbir çekince taşımadan her türlü suçu işleyenlere karşı, hiçbir tereddüte düşmeden adalet mücadelemizi sürdüreceğiz.
***
01 Nisan 2025
Avukatın Sesi İnisiyatifi