Ankara Nallıhan’da maden ocağında göçük nedeniyle yaralanan işçi kardeşlerimize acil şifalar dileriz.
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi (KİAŞ) Çayırhan işletmesi Hırkatepe maden ocağında, gece saatlerinde göçük meydana geldi. Maden ocağında meydana gelen göçükte yaralanan işçi sayısının 14’e yükseldiğini, 2 işçinin sağlık durumunun ağır olduğu bilgisi var.
AKP’giller İktidarında yetersiz işçi sağlığı ve iş güvenliği yasaları, cezasızlık ve denetimsizlik gibi nedenlerden dolayı her gün hatta her saat bir işçi ya hayatını kaybediyor yada sakat kalıyor. Her saat bir işçinin evine ateş düşüyor.
İSİG Meclisi mart 2025 raporuna göre her gün 5 işçi hayatını kaybediyor!
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) yayınladığı raporda, mart ayında 145 işçinin hayatını kaybettiği, bu yılın nisan ayına kadar hayatını kaybeden işçilerin sayısının 447 olduğu bildirildi.
Ayrıca İSİG sitesinde yer alan “Küba’da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” başlıklı yazıda Küba’da ki uygulamalar aktarılıyor.
“Sosyalist Küba’da işçi sağlığı ve iş güvenliği sendikalara emanet.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde işçilerin iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunması için ilk savunma hattını sendikalar oluşturmakta. Sovyetler Birliği’nin ilk Sağlık Bakanı ve Semaşko Modeli olarak anılan Sovyet sağlık sisteminin mimarı olan Nikolay Semaşko’nun “işçilerin sağlığı işçilerin elinde olmalıdır” ilkesini izleyen Küba’da, sendikalar iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek üzere işçi sağlığı ve iş güvenliği gözetimi ve eğitim çalışmalarını doğrudan üstlenmişler. Bu anlayış, sosyalist ülkelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği yaklaşımının ayırt edici yönünü oluşturuyor.
Küba’da işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmaları Movimiento de Areas Protegidas (Korunmuş Alanlar Hareketi – KAH) Yönetmeliği ile düzenlenmiş.
Che Guevara’nın “tek bir insanın yaşamı, dünyanın en zengin insanının bütün mülklerinden daha değerlidir” sözünü rehber edinen KAH, işçilerin kendilerini işyerlerinde güvenli hissettiklerinde daha verimli olacaklarını, bu nedenle üretimin en iyi hale getirilmesi için önce sağlık ve güvenliğin en iyi hale getirilmesi gerektiğini savunuyor.” (İSİG Meclisi Akif Akalın)
Ülkemizde de Halk İktidarını kurduğumuzda hiçbir işçi basit nedenlerden kaynaklı sakat kalmayacak ya da hayatından olmayacak.
Bir kez daha Ankara Nallıhan’daki maden ocağında yaralanan işçilere acil şifalar dileriz.
10.04..2025
HKP Merkezi İşçi Komitesi