Soma Katliamı Davası’ndan Notlar (1)

soma 18 ağustosSoma Katliamı Davası Devam Ediyor

13 Mayıs 2014’te Soma maden ocağında 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetinin üçüncü duruşmasında üçüncü güne gelindi.

İlk iki gün 45 sanıktan tutuklu bulunan Soma A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik’in avukatlar tarafından çarpraz sorgulanmasıyla geçti, üçüncü günde de sorgulamalar devam edecek.

Üçüncü duruşma 18 Ağustos Salı günü Akhisar’da başladı. Sabah erken saatlerde Akhisar’da toplanıldı. Duruşmanın görüldüğü salona sloganlarla yüründü. Eylem’de “301’in hesabı sorulacak”, “İşçide kömür karası Tayyip de yüz karası”, “anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atıldı. HKP olarak “Soma’nın Katili Tayyipgillerin Bekçiliğini Yaptığı Sömürü Düzenidir” yazılı pankart ve flamalarımızla katıldık.

soma 19 ağustosPankartımızı ve bayraklarımızı yine duruşma salonunun önündeki parka astık. Bu gidişlerimizde de Akhisar Polisi pankartımızı asarken ve indirirken resimlerimizi çekti. Muhtemelen yine “Cumhurbaşkanına Hakaret”ten bir soruşturma daha başlatacaklar. Başlatsınlar bakalım, göreceğiz…

Duruşmanın ilk günü; tutuklu sanıklar salona alındığında aileler daha önceki duruşmalarda olduğu gibi tepki gösterdiler. Çapraz sorguda işveren Can Gürkan hep “iş güvenliğine yönelik en ileri teknolojili ve en pahalı yatırımların” yapıldığını söyledi, Ağır yalanlarını aklileştirmek için sunum yapmak isteyince salon iyice gerildi. Aileler; “madem bu kadar yatırım yaptın 301 kişi niye öldü” diyerek yalanlarını yüzlerine vurdular. Ailelerden bayılanlar oldu. Sağlık ekipleri salona çağrıldı. Duruşmaya ara verildi.

Can Gürkan’ın ardından Genel Müdür Ramazan Doğru’nun sorgusuna geçildi, ilk günde tamamlanamayan sorguya ikinci gün devam edildi. Ramazan Doğru; AKP mitinglerine otobüslerle işçi götürdüklerini itiraf etti. Yaşam odaları kurmak için yasal zorunluluk yok derken, işçiler için Tatil Kampları kurup kurmadığına ilişkin soruyu yanıtlamadı. Soma Davası’nda Genel Müdür’ün çapraz sorgusu bittikten sonra bir işçi annesi “bir tarafınki can davası, bir tarafınki para davası, hepsi boş.” diye yargılama sürecini özetleyerek feryat etti.

Ramazan Doğru’nun ardından İşletme Müdürü Akın Çelik’in sorgusu başladı. Akın Çelik; sorumluluktan kurtulmak için “sabotaj olduğunu düşünüyorum”, “kesinlikle ocakta yangın yoktu” dedi. İşçi aileleri bu sözlere de “vicdansız” bağırışlarıyla tepki gösterdiler. Akın Çelik’in sorgusunun tamamlanmasının ardından, duruşma ertesi gün (20 Ağustos 2015 günü) devam etmek üzere ertelendi.

İlk iki günün özeti; patron da genel müdür ve işletme müdürü de sanki ağız birliği yapmışçasına, sorulan sorulara kısa, net, anlaşılır cevaplar vermek yerine, konuyla ilgisiz uzun anlatımlarla 301 Madencinin katlindeki sorumluluklarını gizlemeye çalıştılar.

Soma Davası’nın başından beri takipçisi olan Halkın Kurtuluş Partisi İzmir İl Başkanı Av. Tacettin Çolak duruşmalar boyunca salondaydı. Davanın asıl suçluların gerekli cezaları almalarıyla sonuçlanma ihtimali görünmüyor, ancak Soma katliamının hesabı mutlaka sorulacaktır. Davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. 19/08/2015

 

İzmir’den Kurtuluş Partililer