Önce yaktılar, sonra inşaata başladılar! Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün yanması ile ilgili Suç Duyurumuz üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu soruşturma açtı!

Üsküdar Sultantepe Mahallesi’nde, İstanbul Boğazı’na hâkim noktada bulunan Fethi Paşa Korusu’nda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü, Haziran 2014’te yanmıştı. Köşkün tamamen küle dönmesine neden olan yangın sonrasında, içinde 3 bin ağaç bulunan korunun, müteahhit Mehmet Cengiz’e daha önce (ta 2009’da) peşkeş çekildiği ortaya çıkmıştı. (17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunda ortaya çıkan tapelerle gündeme gelen Mehmet Cengiz, ses kayıtlarında “Milletin a… koyacağız” diyordu.)

Yaklaşık 3 bini aşkın ağacın bulunduğu 81 dönümlük orman arazisi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 1974’te aldığı kararla Boğaziçi Doğal ve Tarihi sit alanında yer alıyor.

81 bin 511 metrekarelik Hüseyin Avni Paşa Köşkü, 2002 yılında, “Yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillendi. Koru ve köşk, 2009’da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarıldı. Köşkü, Mehmet Cengiz satın aldı. 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında korunun ve köşkün satış bedeli “0” TL olarak yer aldı.

Konu gündeme gelince Cengiz İnşaat, koru içindeki tarihi köşkü restore ederek kullanıma açmayı planladığını açıkladı. Restorasyon için de 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurdu. Şirket restorasyon için izin aldığını açıkladı ancak Kurul, 23 Haziran 2014 tarihli kararında projenin yerinde inceleme yapılmasından sonra izin verilip verilmeyeceğinin değerlendirilebileceğine karar verdi. Karardan sadece 5 gün sonra 28 Haziran’da köşk yanarak kül oldu. İtfaiye incelemesinde binada elektrik tesisatı dahi bulunmadığı halde yangının nasıl çıktığının belirlenemediği raporunu verdi.

Cengiz İnşaat, 23 Aralık 2015’te 6 Numaralı Koruma Kuruluna yeniden başvurdu. Kurul, şirketin koru içinde “makineli kazı” yapma talebini ocak ayında gündemine aldı ve kazı izni verdi. Kazı çalışmaları geçen yaz ayında başladı. İş makineleriyle yapılan çalışmada çok sayıda ağacın köklerinin dışarıya çıktığı görüldü.

Tüm bu haberler üzerine harekete geçen Halkçı Hukukçular, HKP adına İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mehmet Cengiz ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri hakkında 12.07.2016 tarihinde suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusundan sonra açılan soruşturma kapsamında bugün, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda Ankara’dan gelen Bakanlık Müfettişi tarafından Parti avukatlarımızın bilgi ve görüşlerine başvuruldu.

Halkçı Hukukçular burada da 6 Numaralı Kurulun yerinde inceleme kararı almasından 5 gün sonra Köşkün yakılmasının en az 100 yıllık Tarihimizin yok edilmesi demek olduğunu ve bu durumun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirttiler. Köşk yangını ile ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği takipsizlik kararına karşı Bakanlık eğer 15 günlük itiraz sürecini işletmediyse görevini ihmal ettiğini ve kötüye kullandığını; ayrıca 6 Numaralı Kurulun Cengiz İnşaat AŞ’nin makinalı kazı yapma talebini kabul etmesinin de hukuksuz olduğunu belirttiler.

Kuruluş amacı Tarihi ve Kültürel varlıklarımızı korumak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın böyle bir soruşturma açması olumluysa da, ne yazık ki bugün Yargı dahil bir çok kurum AKP’giller’in vesayeti altına girmiştir ve onların aleyhine karar vermekten korkar haldedirler.

Sonuçta ne karar çıkacağını tahmin ediyoruz. Ancak HKP; gerçek vatansever, halksever, doğasever ve tarihine sahip çıkan bir Parti olarak, tüm haksızlıkların, hukuksuzlukların, yolsuzlukların üzerine gitmekten vazgeçmeyecektir. Bu vatan, bu halk sahipsiz değildir! Bu hukuksuzlukları yapanlar, kamu mallarını yağmalayanlar bir gün mutlaka ama mutlaka halka hesap vereceklerdir! 11.05.2017

 

Halkçı Hukukçular