Soma Katliamı’nın 14 Haziran tarihli duruşmasında da HKP’liler olarak ailelerin yanında yer aldık… Bu katliama sebep olan sermaye, sarı sendika ve siyasal iktidardır!

“Adalet nerede söyleyin, yeter, dayanamıyoruz”

13 Mayıs 2014’te zalim Parababaları düzeni, doymak bilmeyen kâr hırsı uğruna 301 Maden İşçisi’ni Soma’da yakarak, boğarak acımasızca katletmişti. Soma Katliamı, Parababalarının AKP’giller iktidarı döneminde, işçi kanıyla yazdıkları korkunç bir iş cinayeti olarak İşçi Sınıfımızın tarihinde kayda geçti. Nice ocaklar söndü, insanlığın yüreği dağlandı ama sömürü düzeninin iktidardaki temsilcilerinin kılları bile kıpırdamadı. Cinayetin yaşandığı gün AKP’gillerin Reisi Tayyip Erdoğan, tüm vicdansızlığıyla “Ölüm bu işin fıtratında var” diye açıklama yaparak Soma’nın hükmünü vermişti bile.

Partimiz, bu katliamın ilk anından itibaren İşçi Sınıfımıza ve acılı ailelerine sahip çıkmak için Soma’ya gitmiş, olay yerinde inceleme ve görüşmeler yapmış, Soma Davası’nın her aşamasında tüm duruşma ve eylemlerde kesintisiz yer almıştır.

Bildiğimiz üzere, AKP’giller’in hukuk bürolarına haline gelen yargı düzeninde gerçekleşen duruşmalar sonucunda, bu katliamın baş sorumluları adeta ödül gibi cezalara çarptırılmıştı. Yapılan itirazlar sonucu dava, Yargıtayca bozulmuş ve ilgili mahkemeye geri gönderilmişti.

Yargıtayca bozulan Soma Davası’nın yeniden yapılan yargılamasının ilk duruşması 13 Nisan 2021 Salı günü gerçekleşmiş biz de her zamanki gibi, Halkın Kuruluş Partisi olarak eylem alanında yerimizi almıştık. Sabah 09.00’da başlayan duruşma, Mahkemenin Yargıtayın bozma kararına uyması ve 24 Mayıs 2021 tarihinde saat 09.00’da duruşma yapılması kararıyla sona ermişti.

24 Mayıs günü görülen duruşmada, madenci yakınlarının avukatları mahkeme başkanının ve heyetinin tarafsız olmadığı gerekçesiyle ‘reddi hâkim’ talebinde bulunmuşlardı. Avukatların bir üst mahkeme olan Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesine taşıdıkları talepleri yine reddedilmişti.

İşçi Sınıfımıza ve Halkımıza söz verdiğimiz gibi, Soma Davası’na sahip çıkmak üzere 14 Haziran 2021’de görülecek duruşma için yine Akhisar’da idik. Sabah erken saatte, Halkın Kurtuluş Partisi olarak her duruşmada açtığımız “Soma’nın Katili AKP’giller’in Bekçiliğini Yaptığı Sömürü Düzenidir” pankartımızı ve parti bayraklarımızı toplanma yerinde açarak beklemeye başladık.

Yoğun yağmura rağmen, her duruşma öncesinde olduğu gibi, aileler gelince, önde Maden Cinayeti’nde yaşamını yitiren 301 madencinin isminin yer aldığı pankartla duruşmanın yapılacağı yere kadar sloganlar eşliğinde yürüyüşe başlandı. Yürüyüş korteji, “Kahrolsun İşçi Düşmanları”, “ Gün Gelecek Devran Dönecek Katiller Halka Hesap Verecek”, “Soma’nın Hesabı Sorulacak” sloganları eşliğinde duruşmanın yapılacağı binanın yanındaki meydana kadar coşkulu biçimde yürüdü.

Mahkeme salonunda işçi aileleri içlerindeki acıyı, Parababalarının zulüm düzenine hınçlarını haykırdılar.

İşçi Babası: “Bu katliama sebep olan sermaye, sarı sendika ve siyasal iktidardır. Ama bu davayı bu hale getiren mahkeme heyetidir. Yargıtayın verdiğiniz olası kast kararını bozması bizi biraz umutlandırdı. Ama bu karar birilerine dokundu ve olanlar oldu. Biz bu tiyatroyu da, sizi de, bu işin fıtratında var diyenleri de, atılan tekmeyi de, aba altından sopa gösteren sanık avukatlarını da unutmayacağız. Hesabı sorulacak.”

İşçi Eşi: “Katliamdan bir hafta sonra katillerin avukatı benim evime geldi ne istersen vereceğiz dedi. Biz fakiriz, ama ruhum zengin. İsterseniz bunlara 30 yıl ceza verin. Bu katilleri buraya siz getiremediniz.”

İşçi Annesi heyete ve sanık avukatlarına gönderme yaparak: “Bir çocuk domates çalsa 10 günde ceza veriyorsunuz. Bu dava 7 yıldır sürüyor, katliam oldu, ceza yok. Olanlar bize oldu, bunlar zengin oldu, doymadılar. Madem tiyatro yapıyoruz ben de size bir tiyatro anlatayım.”

İşçi Annesi: “Oğlum 27 yaşındaydı. İşten gelip yemek yemeden uyuyordu. Yanıyor madenin her tarafı diyordu. Bunlar neden ekrandan bakıyor, neden burada değiller? Adalet nerede söyleyin, yeter, dayanamıyoruz.”

Bugün yapılan duruşma sonrasında avukatların verdiği bilgiye göre, duruşmaya 16 Haziran Çarşamba günü saat 9’da karar vermek üzere ara verildi.

Biz Halkın Kurtuluş Partililer olarak bir kez daha haykırıyoruz: “Soma Katliamı’nın sorumlusu AKP’giller’in bekçiliğini yaptığı Parababalarının sömürü ve soygun düzenidir!”

Parababalarının 301 canımızı katlettikleri yetmiyormuş gibi, yedi yıldır onların geride kalan ailelerine olmadık acıları yaşatıyorlar. Ama bilinsin ki, bu katliamların sorumlularından bütün bu yaptıklarının hesabı er ya da geç ama mutlaka sorulacaktır. Çünkü bizde İşçi Sınıfına, halka yönelik işlenmiş suçlarda zaman aşımı yoktur!

14 Haziran 2021

HKP İzmir İl Örgütü

Print Friendly, PDF & Email