HKP bu kez de Kızılay peşkeşinin peşinde: Kızılay, Halkın olanaklarını Ensar Vakfı gibi Ortaçağcı dinci örgütlere peşkeş çekiyor

Kızılay’ın, yurtlarındaki tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Ortaçağcı Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı. Kızılay bu bağışı, Başkentgaz’ın kendisine yaptığı bağışı aktararak yapmıştı. Bu, son dönemde gerçek işlevinden uzaklaşarak tamamen iktidardaki AKP’nin yandaşı bir kurum haline dönüşen Kızılay’ın Ortaçağcı siyasal İslamcı Ensar vakfı vb. kuruluşlara olağanüstü miktarlarda para aktardığının kanıtlanması olmuştur. Daha kim bilir henüz ortaya çıkmayan ne paralar aktarılmıştır… Bunlar da bir gün ortaya çıkacaktır.

HKP, Türkiye’nin en Yurtsever, Halkçı ve Kamucu partisidir. Bu nedenle “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı” olan ve Halkımızın dişinden tırnağından artırarak yaptığı bağışlarla ayakta duran Kızılay gibi bir kurumumuzun olanaklarının Ensar Vakfı gibi dinci kurumlara peşkeş çekilmesine seyirci kalamazdı. Partimiz her zaman olduğu gibi bu yasalara aykırı, halkımızın bağış ve katkılarıyla biriktirilen ve tüm Halka hizmet etmesi zorunlu olan Kızılay’ın olanaklarının Ensar Vakfı vb. Ortaçağcı örgütlere peşkeş çekilmesine karşı harekete geçti, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu.

Kızılay Genel Başkanı ve tüm yönetim-denetim kurulu üyeleri ile Kızılay Genel Müdürünün, Başkentgaz yöneticileri ile Ensar Vakfı yöneticilerinin, “VERGİ USUL KANUNU 359. MADDESİNDE DÜZENLENEN KAÇAKÇILIK SUÇU”, “ VERGİ ZİYAI SUÇU”,”-GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK. 257. MADDE)”ve “ GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK.155. MADDE)” işledikleri için yargılanarak cezalandırılmaları için başvurduk. Yine Kızılay’ın Genel başkan dahil tüm yöneticilerinin Dernekler Kanunu 27/3. Maddesi gereğince derhal görevden uzaklaştırılmaları adına İçişleri Bakanlığına müzekkere yazmaları için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığını göreve çağırdık.

Ancak AKP’nin hukuk bürolarına dönüşmüş yargının harekete geçeceği/geçebileceği kanısında değiliz. Zaten bir şey yapacak olsaydı, yasal zorunluluk gereği basına ve kamuoyuna yansıyan bu olay hakkında kendiliğinden soruşturma başlatarak, ilgililer hakkında kamu davası açardı.

HKP bunları bilerek Tarihe not düşmek ve yarın gerçek Demokratik Halk İktidarı kurulduğunda yargılamaların yapılabilmesi için dosyaların hazır olması için başvurmaktadır. O gün geldiğinde tüm suçlular, gerçekten bağımsız mahkemeler önünde ve sadece kanuna ve vicdani kanaatlerine göre karar verecek yargıçlar tarafından yargılanacaklar ve hesap vereceklerdir. Bundan kaçışları olmayacak. O günlerin er geç geleceğine adımız gibi eminiz. 31.01.2020

Halkın Kurtuluş Partisi
Genel Merkezi

Suç Duyurusu Dilekçesini aynen yayımlıyoruz:

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

ŞİKAYETÇİ :HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ GENEL BAŞKANLIĞI
                      Karanfil Sk. No:24/15 Kızılay/ANKARA

VEKİLLERİ : Av. Metin BAYYAR-Av. F. Ayhan ERKAN -Av. Ali Serdar ÇINGI-Av. Tacettin ÇOLAK-Av. Sait KIRAN- Av. Azime Ayça OKUR-Av. Halil AĞIRGÖL-Av. Pınar AKBİNA-Av. Doğan ERKAN

Ortak adres: Sezenler Cad. No: 4/15 Sıhhiye/Ankara

SANIKLAR : 1- KEREM KINIK-Kızılay Genel Başkanı

2- İSMAİL HAKKI TURUNÇ- Kızılay I. Genel Başkan Yardımcısı

3- NACİ YORULMAZ- Kızılay II. Genel Başkan Yardımcısı

4- HÜSEYİN CAN- Kızılay Genel Sekreteri

5- MURAT ELLİALTI- Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı

6- FATMA MERİÇ YILMAZ- Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi

7- ERCAN TAN- Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi

8- CENGİZ KOÇ- Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi

9– NEJLA ÖZSOY- Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi

10– Y. RAMAZAN SAYGILI- Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi

11- YASİR YILMAZ- Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi

12- İSMET DURMUŞ- Kızılay Denetim Kurulu Başkanı

13- MUSTAFA UMUT YALÇIN- Kızılay Denetim Kurulu Başkan

Yardımcısı

14- ERDOĞAN KISACIK- Kızılay Denetim Kurulu Raportörü

15- SEMA KOPUZ YETİŞ- Kızılay Denetim Kurulu Üyesi

16- ŞÜKRÜ CAN- Kızılay Denetim Kurulu Üyesi

17-İBRAHİM ALTAN- Kızılay Genel Müdürü

18- MEHMET TORUN- Başkentgaz Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.

Yönetim Kurulu Başkanı

19- ASIM YÜKSEL- Başkentgaz Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.

Genel Müdür Vekili

20- ENSAR VAKFI YÖNETİCİLERİ ve suça karıştığı tespit edilecek diğer kişiler

SUÇLAR :1-VERGİ USUL KANUNU 359. MADDESİNDE DÜZENLENEN KAÇAKÇILIK SUÇU,

2- VERGİ ZİYAI SUÇU,

3-GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK. 257. MADDE),

4- GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA (TCK.155. MADDE).

SUÇ TARİHİ            :27.12.2017

ÖĞRENME TARİHİ   :29.01.2020

AÇIKLAMALAR :

 I .OLAY

29.01.2020 tarihli Sözcü Gazetesinin internet sayfasından öğrenilen haber şöyledir:

“Son dakika haberi… Kızılay’dan Ensar’a 8 milyon dolarlık bağış

Elazığ-Malatya Depremi’nin ilk gününde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay’ın Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı.

Elazığ-Malatya Depremi’nin ilk gününde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay’ın, yurtlarındaki tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı.

Kızılay bu bağışı, Başkentgaz’ın kendisine yaptığı bağışı aktararak yaptı.

Başkentgaz, paranın 7 milyon 925 bin dolarının Kızılay ile Ensar Vakfı arasındaki yurt protokolü çerçevesinde Ensar’a verilmesi şartıyla Kızılay’a bağışladı. Kızılay da bu parayı Ensar Vakfı’na bağışladı.

KIZILAY DOĞRULADI

Bu bağışın, ‘gazzetta9.com’ adlı haber sitenin paylaşılmasının ardından Kızılay Genel Müdürlüğü de Ensar’a bağış belgesini paylaştı.

Başkentgaz’ın bağış şartını içeren belge şöyle:

*Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 talihinde aktarılan 8.000.000 USD’lık bağış tutarının 75.000 USD’lık kısmının Derneğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz. 

Kızılay’ın Ensar’a aktardığı paraya ilişkin 29 Aralık 2017 tarihli belgede Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun’un imzası bulunuyor.

Başkentgaz özelleştirilmiş ve Torunlar GYO’ya satılmıştı. Başkentgaz’ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı yerine Kızılay aracılığıyla yapmasının, vergiden muaf tutulması amacıyla yapıldığı belirtildi. Kızılay’a yapılan bağışlar vergiden düşülüyor.” 

(https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kizilaydan-ensara-8-milyon-dolarlik-bagis-5594967/)

Haberin devamında Başkentgaz’ın Kızılay Genel Müdürlüğüne gönderdiği 29.12.2017 tarihli belge sunulmuştur. (EK-1

2- Olay kamuoyuna mal olunca Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın açıklaması basına şöyle yansıdı:

Son dakika… Kızılay Başkanı Kerem Kınık’tan Ensar Vakfı açıklaması

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yapılan 7 milyon 925 bin dolarlık bağış hakkında, “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” ifadesini kullandı.

Habertürk’te Veyis Ateş’in sorularını yanıtlayan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yapılan 7 milyon 925 bin dolarlık bağışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kınık, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 * Başkentgaz, Kızılay’ın daimi bağışçılarından biri. Bu protokolün daha önce başka örnekleri oldu. Tamamen yasaldır, bu bir şartlı bağıştır.

 * Devlet yasal olarak size bir imtiyaz vermiş, mesela bir eğitim kurumu yapıyorsanız bana vergi vermek yerine bu yardımı yapan kuruluşlar üzerinden bu yatırımı yapabilirsiniz diyor devlet.

Kınık, söz konusu bağışı “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” diye savundu….”

(https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-kizilay-baskani-kerem-kiniktan-ensar-vakfi-aciklamasi-5596015/

Yine benzer biçimde Hürriyet Gazetesinde şöyle bir haber yayınlandı:

7.9 milyon dolar Ensar Vakfı’na… Kızılay: Şartlı bağış yapıldı

Başkentgaz tarafından Kızılay’a verilen 8 milyon dolar bağıştan 7 milyon 925 bin dolarının Ensar Vakfı’na aktarıldığına ilişkin belge tartışma çıkardı. Kızılay, “Hayırsever firma Kızılay’a bağışta bulunurken şart olarak öğrenci yurdu yapılmak üzere bu vakfa aktarılmasını istemiştir” dedi.

Dönemin Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzası bulunan belgede, Türk Kızılayı’na 8 milyon dolar bağışlandığı, bu bağışın 75 bin dolarının Kızılay’a verildiği geri kalan 7 milyon 925 bin doların ise Ensar Vakfı’na aktarıldığı belirtildi. Türk Kızılayı Bağış Yönetimi Direktörlüğü’nden yapılan açıklamada, kimi bağışların bazı faaliyetlerde kullanılması şartıyla yapıldığı, Başkentgaz’ın da öğrenci yurdu yapılmasını istediği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Kızılay, kamu bütçesinden pay almamakta, insani yardım çalışmalarını tamamen bağışlarla finanse etmektedir. Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz Kızılay’a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanılma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılay’ın resmi internet sitesine girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınmasını, kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir. Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma da Kızılay’a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir.”

Başkentgaz’dan yapılan açıklamada, “Kızılay açıklama yaptı, onun açıklaması bizim için yeterli” denildi. “

(http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7-9-milyon-dolar-ensar-vakfina-kizilay-sartli-bagis-yapildi-41432843)

3-EK-1’deki belge herşeyden önce Kızılay ve Kızılay Başkanı şüpheli Kerem Kınık tarafından yapılan “ŞARTLI BAĞIŞ” açıklamasını çürütmektedir. Çünkü anılan yazıda bağışın şartlı yapıldığı yazılmamaktadır. Yazıda aynen şöyle denmektedir: “…Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 tarihinde aktarılan 8.000.000 USD’lık bağış tutarının 75.000 USD’lık kısmının Derneğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizibu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.” Görüldüğü üzere Başkentgaz bağışı şartlı yapmamış, sadece Ensar Vakfına aktarılmasına muvafakat ettiklerini belirtmiştir. Yazıdan anlaşılan Kızılay yapılan bağışı Ensar vakfına aktaracağını söylemiş, Başkentgaz yöneticileri de buna muvafakat ettiklerini yazılı olarak bildirmişlerdir. Nitekim yazıda açıkça belirtildiği üzere para 27.12.2017 tarihinde Kızılay’ın hesabına aktarılmıştır. Yani herhangi bir şart ileri sürülmeden para hesaba yatırılmıştır. Daha sonra belli ki şikayet edilen Kızılay yetkililerinin talebi üzerine 29.12.2017 tarihinde sözkonusu yazı yazılmıştır. Olayın çarpıtılarak şartlı bağış kılığına büründürülmesi yanıltma amaçlıdır.

4- Şüpheli Kerem Kınık’ın açıklamasında geçen “…Devlet yasal olarak size bir imtiyaz vermiş, mesela bir eğitim kurumu yapıyorsanız bana vergi vermek yerine bu yardımı yapan kuruluşlar üzerinden bu yatırımı yapabilirsiniz diyor devlet.

“… “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır”” ifadeleri yapılan işlemin gerçek amacının itirafıdır. Şüpheliler bu yasaya karşı hile yoluyla vergi suçu işlemişlerdir.

Sözcü Gazetesi Yazarlarından Nedim Türkmen’in bu konuya ilişkin ayrıntılı değerlendirmeleri yayınlanmıştır. Olayın aydınlanması açısından bu açıklamayı aşağıda sunuyoruz:

Nedim Türkmen: Kızılay kanunu dolanmaya aracılık ediyor

Türkiye, Kızılay aracılığı ile Ensar Vakfı’na yapılan bağışı konuşuyor… Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı bağışla Kızılay’ın kanundan dolanmaya aracılık ettiğini söylüyor. Türkmen sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Başkentgaz, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol yapıp, hatta arsayı da bedava alıp bir okul yaptırıp bağışlayabilir, okul bedelinin tamamını kurumlar vergisinden indirebilirdi” ifadesini kullandı.

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na 7 milyon 925 bin dolar bağış yaptığının ortaya çıkması Türkiye’de gündem oldu.

Söz konusu bağışın Kızılay üzerinden yapılmasıyla Başkentgaz’ın bağışı vergiden muaf tutmak için yaptığı akıllara gelirken şirketten henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise dün Habertürk televizyonunda yaptığı açıklamada, “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” ifadesini kullandı.

Sözcü yazarı Nedim Türkmen ise Kızılay ve Yeşilay’a yapılan nakit bağışların tamamının kurum kazancından indirilebileceğini sozcu.com.tr’ye açıkladı.

İNDİRİM YÜZDE 5’İNİ AŞAMAZ

Türkmen bir vakfa bağış yapıldığında bağış tutarının kurum kazancının yüzde 5’ini aşamayacağını açıklarken, “Bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan bir vakfa bağış yaptığınızda indirebileceğiniz bağış tutarı kurum kazancının yüzde beşini aşamaz” diye konuştu.

‘KANUNU DOLANMAYA ARACILIK EDİYOR’

 Türkmen Kızılay’ın Başkentgaz’ın kanunun etrafından dolanmasına aracılık ettiğini anlatırken, “Kızılay, Başkentgaz’ın Ensar Vakfı’na yapmak istediği bağışın tamamını kurum kazancından indirebilmesi için kanunu dolanma muvazaa işlemine aracılık etmiştir” diye konuştu.

‘OKUL BEDELİNİN TAMAMI KAZANÇTAN DÜŞÜLEBİLİRDİ’

Türkmen Başkentgaz’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol yapıp bağışlayacağı para ile okul yaptırabileceğini ve bu paranın tamamının kanunlar gereği vergiden muaf tutulacağını söylüyor.

Türkmen, “Başkentgaz, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol yapıp, hatta arsayı da bedava alıp bir okul yaptırıp bağışlayabilir, okul bedelinin tamamını kurumlar vergisinden indirebilirdi” diyor.

Yazar sözlerini şöyle tamamladı: Ancak bu yol tercih edilmemiş Kızılay aracı kılınarak Ensar Vakfı’na para aktarılmıştır. Burada vergiden kaçınma değil vergi kaçırma işlemi söz konusudur. Başkentgaz yaptığı bu işlemle ilgili olarak vergi incelemesine alındığında vergi ziyai cezası, vergi aslı ve gecikme faizi ile karşılaşacaktır. Kızılay’ın yapmış olduğu işlemin Vergi Usül Kanunu’nun 360. maddesinde hüküm altına alınmış bulunan “vergi suçuna iştirak “hükümleri çerçevesinde de değerlendirilmesi gerekmektedir.

(https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/nedim-turkmen-kizilay-kanunu-dolanmaya-aracilik-ediyor-5597182/)

  1. SUÇ NİTELEMESİ

Yukarıda açıklanan eylemlerle ilgili olarak şüphelilerin;

1- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359Maddesinde düzenlenen Kaçakçılık Suçu işlenmiştir. Şikâyet edilenler yukarıda ayrıntılıca açıklanan eylemleri ile sözkonusu suçu işlemişlerdir. Vergi Usul Kanunu’nun 359 ve devamı hükümleri uyarınca yargılanarak cezalandırılmalıdırlar. Bu suça iştirak eden Kızılay yetkilileri de yargılanarak cezalandırılmalıdırlar.

2- Ayrıca Başkentgaz bu eylemi ile Vergi Ziyaına neden olmuştur. Sözkonusu vergi ziyaı miktarı hesaplanarak; vergi ziyaı cezası, vergi aslı ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmelidir. Bu vergi ziyaı suçuna iştirak eden yukarıda adları belirtilen tüm şikayet edilenler hakkında da gerekli takibat yapılarak cezalandırılmaları için kamu davası açılmalıdır.

3-Türk Kızılay Derneği 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 27. Maddesi uyarınca Kamu Yararına Dernek statüsündedir. Sözkonusu madde hükmü şöyledir

Kamu yararına çalışan dernekler

Madde 27- Kamu yararına çalışan dernekler, Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilir. Bir derneğin kamu yararına çalışan derneklerden sayılabilmesi için, en az bir yıldan beri faaliyette bulunması ve derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek üzere giriştiği faaliyetlerin topluma yararlı sonuçlar verecek nitelikte ve ölçüde olması şarttır.

Kamu yararına çalışan dernek statüsünün kazanılması, kaybedilmesi ve gerekli belgeler ile diğer esas ve usuller yönetmelikte düzenlenir.

Kamu yararına çalışan dernekler en az iki yılda bir denetlenir. Yapılan denetimler sonucunda düzenlenen raporlar üzerine, kamu yararına çalışan derneklerin organlarında görev alan üyeler veya ilgili personel, hapis cezası(1) verilmesini gerektiren suçların işlendiğinin tespit edilmesi halinde, geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanınca görevden uzaklaştırılabilir. (Mülga son cümle: 8/6/2006-5519/1 md.) (1) (Ek fıkra: 8/6/2006-5519/1 md.)

Dernek merkezinin bulunduğu ilin valisi, görevden uzaklaştırılma kararının derneğe bildirilmesiyle eş zamanlı olarak, görevden uzaklaştırılan organların yerlerine; Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre dernek merkezinin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinden kayyım atanmasını ister. Mahkeme bir hafta içinde, öncelikle dernek üyeleri arasından görevden uzaklaştırılanların sayısı kadar kayyım atanmasına karar verir ve bu kararda kayyımın görev ve yetkileri ile dernek tarafından kayyıma verilecek ücret de belirtilir. Kayyımın görevi dava sonucu verilen hüküm kesinleşinceye kadar devam eder. Çeşitli nedenlerle boşalan bu kayyımların yerine, aynı usûlle yeni kayyım atanır.

Kamu yararına çalıştıklarına karar verilen dernekler, denetimler sonunda bu niteliklerini kaybettikleri tespit edilirse, birinci fıkrada öngörülen usulle haklarında alınan kamu yararına çalışan derneklerden sayılma kararı kaldırılır.

Türkiye Kızılay Derneği ve Türk Hava Kurumunun tüzüklerini onaylamaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Kamu yararına çalışan derneklerin mallarına karşı suç işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır.”

Şikayetçi olduğumuz Türk Kızılay Derneği yetkilileri, derneğe bağışlanan 7 milyon 925 bin ABD dolarını Ensar Vakfına bağışlayarak TCK 257. Maddesindeki Görevi Kötüye Kullanma suçunu işlemişlerdir. Yargılanarak cezalandırılmalıdırlar.

4- Şikayetçi olduğumuz T. Kızılay Derneği Yöneticileri ayrıca TCK 155. Maddesinde düzenlenmiş bulunan Güveni Kötüye Kullanma suçunu da işlemişlerdir. Yargılanarak cezalandırılmalıdırlar.

5- Ayrıca suça karıştığı açıkça görülen haklarında şikayette bulunduğumuz tüm Türk Kızılay Derneği yöneticilerinin, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 27/3. Maddesi uyarınca derhal görevden uzaklaştırılmaları için İçişleri Bakanlığına müzekkere yazılmalıdır.

Müvekkil siyasi parti ve üyeleri Türkiye’nin en Yurtsever, Halkçı ve Kamucu niteliğiyle bilinmekte, tanınmakta ve siyasi faaliyet yürütmektedir. Bu nedenle “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı” olan ve halkımızın dişinden tırnağından artırarak yaptığı bağışlarla ayakta duran Kızılay gibi bir kurumumuzun olanaklarının Ensar Vakfı gibi dini kurumlara peşkeş çekilmesine seyirci kalamaz. Halkına olan sorumluluğu nedeniyle işbu şikâyetin yapılması zorunlu olmuştur. Kuvvetli suç şüphesinin varlığı da gözetilerek soruşturmanın acilen başlatılması gerekmektedir.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle soruşturma makamlarının, soruşturma sonucu ulaşılacak diğer deliller ışığında, olayla ilgili gerekli soruşturmanın yürütülerek sanıklar hakkında gerekli kamu davasının açılmasını, suça karıştığı açıkça görülen haklarında şikayette bulunduğumuz tüm Türk Kızılay Derneği yöneticilerinin, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 27/3. Maddesi uyarınca derhal görevden uzaklaştırılmaları için İçişleri Bakanlığına müzekkere yazılmasına, yasal hakları kullanabilmemiz bakımından sonuçtan tarafımıza bilgi verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz. 31.01.2020

MÜŞTEKİ HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ

Vekilleri

Av. Metin BAYYAR-Av. Sait KIRAN-Av. Azime Ayça OKUR-Av. Doğan ERKAN

EKİ: 1- Başkentgaz tarafından yazılan 29.12.2017 tarihli yazı

2- Vekaletname.

Print Friendly, PDF & Email