Beştepeler Halkının Konak Tüneline karşı mücadelesinde yeni aşama: Dernek kuruldu

gurcanKonak Tüneli inşaatı Damlacık’ta Tarihi dokuyu yok ediyor.

“Konak – Yeşildere Tüneli Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” Kuruldu.

İzmir’in en eski yerleşim birimlerinden olan Damlacık Mahallesi, tarihi binaları, camisi, kemeriyle korunması gereken yerleşim alanı ilan edilmesi gerekirken devlet, “acil kamulaştırma” kararı alarak evleri yıkmaya hazırlanıyor.

İzmir’de 2011 yılında yangından mal kaçırırcasına seçim öncesi, hiçbir altyapı çalışması yapılmadan, ortada zemin etüdü olmadan, biz yaptık oldu mantığıyla ihaleye çıkarılarak kazılmaya başlanan Konak Tüneli’ne halkımız “Gecekondu Tüneli” derse suç mu olur?

 Konak Bahri Baba Parkı, Varyant’ın başından başlayarak Yeşildere Caddesi’nin üstüne Kurtuluş Savaşı yıllarındaki ismiyle Cephanelik denen bölgeye kadar uzanan tünelin geçtiği alan üzerindeki mahalleler tehlike altındadır. Bunu daha tünel başlamadan önce başta İnşaat Mühendisleri Odası olmak üzere, meslek odaları Teknik açıdan yapımına karşı çıkmışlardır. Çeşme-İzmir Otoyolu’nun devamı olarak düşünülen projeye göre bin altı yüz yetmiş dört metrelik tünel gidiş ve geliş olmak üzere iki şeritli olması trafik açısından rahatlama değil Konak’ta yığılmayı getirecek, altından geçtiği mahallelere zarar verecektir. Çünkü Zemin etüt raporu alınmadan ihaleye çıkarılan bu tünel gerçekten halka zararlı bir “ÇILGIN PROJEDİR”.

Beştepeler, Eşrefpaşa ve Damlacık mahallerinden geçmesi için çalışılan Konak Tüneli yapılmaya başladığından bu yana Yeşildere tarafında Beştepeler diye bilinen bölgede yoksul halkımızın kendi gücüyle yaptırdığı ve oturmakta olduğu evlerde çatlamalara neden olmuştur. Çatlak evlerde küçük tamiratlarla halkımız güvencesiz bir şekilde oturmaktadır.

Konak Tüneli yapımı ilerledikçe çatlamalar yoğunlaşmış, bazı evler oturulamaz hale gelmiş, Karayolları Bölge Müdürlüğü, imalatı yapan şirket aracılığı ile evleri boşaltmak istemiştir. Dört yüz lira kira yardımı sözü ile başlanan boşaltma işleminde karşı çıkanlara sonradan bin lira nakliye parası teklif edilmeye başlanmıştır.

Bu bölgedeki evler genelde tapusuz, kaçak yapılardır. Dar gelirli insanlar evden çıktıklarında tutacakları evin kirasını verilen kira parası karşılamamaktadır.

Damlacık Mahallesindeki evler Osmanlı döneminden kalma kısmen tapulu eski evlerdir. Mahalle deniz manzaralı, Arkeoloji Müzesine yakın, İzmir’in simgesi Varyant’ın sınırında tarihi dokusuyla korunması gereken bir yerleşim birimidir.

Damlacık Mahallesi İzmir’in işgaline karşı mitinglerin yapıldığı bölgenin yanındadır. Yani emperyalist işgale direnen insanların yoğun olarak yaşadığı bölgededir.

Damlacık Mahallesi Spor Kulübü Amatör sporda yetiştirdiği sporcularla ün yapmıştır. Futbolun “Taçsız Kral” olarak isimlendirdiği Metin Oktay, Damlacık’ta yetişmiştir.    Damlacık Camisi’nin altında Antik çağdan kalma eserler vardır. Buradaki binalar yıkıldıkça tarihi kalıntılar çıkacaktır. Sit alanında olduğu için evlerde inşaat yapılmasına izin verilmemektedir.

Damlacık’ta oturan insanların kültüründe yardımlaşma, dayanışma ve birlikte yaşama vardır. Damlacık insanları evlerinden çıkmak istemiyor. Damlacık halkını evden çıkarmak, onları bu mahalleden sürmek, onları yeni bir yaşam ile karşı karşıya bırakmak demektir.

Damlacık halkı, Sit alanında olduğu için evlerine çivi dahi çakamamaktan rahatsızdır. Ancak denetimli olarak tadilat ruhsatıyla inşaat yapılmasına Belediyeden izin verilmesini istemektedir. Bu bölge 2 kat inşat yapmaya uygundur.

Yapılması gereken tek çözüm; Tarihi dokuyu koruyarak bu binaların Belediye ve Mimarlar Odasının işbirliğiyle restore edilmesi, konutların güvenli yapı haline getirilerek korunması, bölgeye dönük yapılacak yatırımların halkın rızası alınarak, gerekirse halk oylaması yapılarak yapılması, yatırımlardan elde edilecek kârlara o binalarda oturanların ortak edilmesi olacaktır. Damlacık Mahallesi halkı mahallesine sahip çıkacaktır.

Beştepeler mahallelerinde yaşayan halka gelince binalarda oturan halka uygun fiyatla ya da bedelsiz olarak tapuları verilmelidir. Dar gelirli halk Beştepeler’den sürülemez. Bu bölgede kent yenilenme çalışmaları Büyükşehir Belediyesi denetiminde yapılmalı, rantçılara peşkeş çekilmesine izin verilmemelidir.

Kentsel yenilenmede yeşil doku, okul ve sağlık binaları korunmalı, spor alanları bırakılmalı, halkın onayladığı bir proje yaşama geçirilmelidir. Beştepeler halkının burada oturmaları olmazsa olmaz öncelikleri olmalıdır.

Beştepeler ve Damlacık mahallelerinde hasar gören binalar tek tek saptanmalı, Karayolları Bölge Müdürlüğü hak sahiplerine tapulu, tapusuz ayrımı yapmadan tazminat ödemelidir. Binalar fen ve sanat kurallarına uygun olarak meslek odalarının denetiminde onarım gerekiyorsa onarımı yapılmalı, yıkılıp yeniden yapılması gerekiyorsa maliyetine ne olursa olsun bedeli Karayolları Bölge Müdürlüğünce karşılanmalıdır.

Beştepeler ve Damlacık Mahalle halkı “sağlıklı konut ve barınma hakkı” için bir araya gelmeli, örgütlenmelidir. Meslek odaları ve Baro bu konuda duyarlı olmalı, halkın sorunlarına sahip çıkmalıdır.

İlçe Belediyelerinin bu bölgelere dönük çalışmaları varsa an geçirmeksizin açıklık politikasıyla halkla paylaşılmalı, halka sürekli bilgi verilmeli, yaşayanların görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır.

Bu konuda gereken yapılacak, Beştepeler ve Damlacık halkının yanında olunacaktır. Halk için Halkla beraber karar verilecektir. 05.07.2014

Mücadeleleri Mücadelemizdir!

Tarihimize Sahip Çıkalım, Damlacık ve Beştepeler’i koruyalım!

İzmir’den Kurtuluş Partililer

 

*****

Beştepeler Halkının Konak Tüneline karşı mücadelesinde yeni aşama: Dernek kuruldu

Konak- Yeşildere Tüneli’nin, geçeceği yerleşim birimlerinde yapılara verdiği zararlar halkın tepkisini çekmeye devam ediyor.  Karayolları Bölge Müdürlüğünün vurdumduymazlığı, düşük kira yardımı ile evlerin boşaltılmasını istemesi Damlacık ve Beştepeler halkı başta olmak üzere mağdur olan tüm halkı çileden çıkardı. Damlacık’ta başlayan halk forumunda söz alan Beştepeli Halkından Gürcan Dalıcı Konak Tüneli’ni gecekondu tüneli olarak niteleyerek, Beştepeler’de mekânlara verilen zararları anlatarak Beştepeler’de de forum düzenlenerek halkın örgütlenmesinin sağlanması gerektiğini söylemişti.

Beştepeler diye bilinen bölgeden Duatepe Mahallesi’nde, Duatepe Mahallesi Muhtarının yol açıcılığı ve Konak Belediye Başkanı’nın desteğiyle 11 Temmuz 2014 Cuma günü saat 21.00 de Duatepe’de Halk Forumu düzenlendi. Forum öncesi afişleme yapılarak ve evler dolaşılarak, sesli anons yapılarak Beştepeler halkı foruma davet edildi.

Forumda Konak Tüneli’nin olumsuz etkileri ile ilgili sinevizyon gösteriminden sonra Duatepe Mahallesi Muhtarı Muharrem Koç açılış konuşmasında, Mahallede boşaltılan evleri, oluşan hasarları anlatarak mahallenin sorunlarıyla ilgili hazırladığı yazıyı Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş’a verdi.

Forumun moderatörü olan İnşaat Mühendisi Levent Çelik yaptığı konuşmada, Konak Tüneli’nin oldubittiye getirildiğini,  projesi olmadan ve zemin etüdü yapılmadan seçim öncesi yapılmaya başlandığını, Damlacık ve Beştepeler’de binaların hasar gördüğünü, yolların delindiğini, evlerin boşaltıldığını, kira yardımı diye 400 TL verildiğini, bir yıl sonra boşaltılan evlerin durumunun ne olacağının belirgin olmadığını, böbrek hastası olan aileye bile evinizi boşaltın dendiğini, bunun halka işkence olduğunu söyleyerek,  tapulu tapusuz evlerde yaşayan dar gelirli halkın mağdur olduğunu belirterek, Beştepeler halkını Barınma Hakkı için örgütlenmeye ve mücadele etmeye davet etti.

Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş yaptığı konuşmada, Konak Tüneli’nin halka zarar verdiğini, durdurulması ve evlerle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini,  güvenilir konutlarda barınma hakkının bir insan hakkı olduğunu söyleyerek halkın yanında olduklarını, halkın kendi gücüne güvenerek mücadele etmesi gerektiğini, Konak Tüneli’nin üstündeki sınırları kamulaştırma sınırı ilan ettiğini, bunun çok tehlikeli olduğunu, kamu yararı denerek evlerin boşaltılmak istendiğini, bu konuda mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Halkımızın mahallenin sorunlarıyla ilgili görüşlerini belirttiği forumda söz alan Gürcan Dalıcı “Beştepeler halkında geri vites yoktur. Biz evlerinize sahip çıkacağız”, dedi. Dalıcı, meslek odalarının kendilerini desteklediğini, Konak Tüneli’ne karşı örgütlenmemiz, bir araya gelmemiz gerektiğini, örgütlenme çalışmasının başladığını, dernek kuruculuğu için halkın kendisiyle temasa geçmesini ve zaman geçirmeksizin derneğin kurulacağını ve tüzel kişilikle mücadele edileceğini söyledi.

Halkımız haklı olarak durumlarının ne olacağını, yasal haklarının ne olduğunu sorarak, Karayolları Bölge Müdürü, bu projeyi yapanlar nerede, neden buraya gelip hesap vermiyorlar diyerek tepkilerini dile getirdiler.  Evlerinin Nazilerin yaptığı gibi işaretlendiğini, evlerin duvarlarının ayrılmaya başladığını ama oturmak zorunda olduklarını, çıkarlarsa gidecek yerlerinin olmadığını, verilen para ile başka yerde ev bulamayacaklarını, bu nedenle evlerini boşaltmayacaklarını söylediler.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, Konak Tüneli’nin kaçak bir yapı olduğunu, projesiz ve zemin etütsüz bir projenin olamayacağını, heyelan bölgesinde yapılan tünelin önlemler alınmadığından binalara zarar verdiğini, tünelin durdurularak binaların sağlamlaştırılması gerektiğini,  kamulaştırma yoluyla gitmenizi sağlayıp buraları ranta açmak istediklerini, halkın bir araya gelerek mücadele etmekten başka bir çözümün olmadığını söyledi.

İzmir Direniyor bayraklarıyla foruma katılan gençler Beştepeler halkının yanında olduğunu gösterdi.

Forumdan çıkan sonuç halkın örgütlenerek dernek kurmak ve kaçak tünele karşı birlikte mücadele etmek konusunda kararlı davranması gerekliliğidir.

Yoğun bir hafta sonu geçiren Beştepeler Halkı gerekli belgeleri düzenleyerek kuruculukları tamamladı.  Resmen dernek kuruldu. Dernek başkanlığını Gürcan Dalıcı üstlendi.

15 Temmuz 2014 Salı akşamı Güzelyalı Halk Forumunun düzenlediği Konak Tüneli ve Damlacık Mahallesi konulu foruma katılan Beştepeler halkından bir grup  adına Gürcan Dalıcı söz alarak “Beştepeler Halkı Duatepe’de düzenlenen halk forumunda  Cuma günü dernekleşme kararı almıştı.  Beş tepelilerde geri vites olmaz. Bu gün Konak – Yeşildere Tüneli Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurduk. Bundan sonraki mücadelemiz dernekle sürecek.”, dedi.  Güzelyalı Halk Forumu’na katılan halk alkışlarla Beştepeler halkının dernekleşmesine destek verdi. 

Biz de Konak Tüneli’ne karşı kararlı bir şekilde mücadele veren, kamuoyu oluşturan Beştepeler halkının dernek kuruluşunu selamlıyor ve mücadeleniz mücadelemizdir, diyoruz.

Bu ucube kaçak tünele karşı verilen mücadele “SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR KONUTLARDA BARINMA HAKKI” mücadelesidir. Kazanılacaktır.  Halkımız duyarlıdır. Bunun bir yaşam hakkı olduğunun bilincindedir. Beştepeler ve Damlacık halkının onurlu mücadelesi ben yaptım oldu diyen anlayışa ve kamusal yararı olmayan yatırımlara karşı bir mücadele olacaktır. 16.07.2014

                                                                                                                                                                                                             İzmir’den Kurtuluş Partililer

Print Friendly, PDF & Email