ALİAĞA RADYOAKTİF ATIK ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR

DSC_1353

Angola açıklarında petrol rafinerisi görevi yapan 1979 yapımı 112 bin 239 grostonluk Bahama bayraklı petrol tankeri FPS KUİTO gemisi, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri web sitesine göre Öge Gemi Söküm İthalat ve İhracat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi adına 5 Şubat’tan itibaren Aliağa’da baştankara durumundadır.

 

Aliağa açıklarında bekletilirken TAEK’ten akredite aldığı ileri sürülen İstanbul Denizcilik ve Survey Hizmetleri İthalat İhracat Limited Şirketi tarafından yangından mal kaçırırcasına gemide ölçümler yapılmış ve 6 Şubat 2015 tarihinde raporlanmıştır. Oysa gemi 5 Şubat’tan itibaren Aliağa’da karaya oturtulmuştur. Yani rapordan bir gün önce baştankara olmuştur.  Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Derneği daha KUİTO gemisi gelmeden ve araştırmalar yapılmadan temizliğini ilan etmiştir. Bu güven nereden gelmektedir. “Yoksa geminin sadece 4 saatlik bir tarama sonucu verilen temiz raporu önceden mi hazırlanmıştır?” sorusu aklımıza geliyor.

TAEK’ten lisans almış olan şirketin web sitesindeki sertifika belgelerine göre; Radyasyon ölçümü yapabilme belgesi 14.07.2010 tarihinde alınmıştır ve süresi 2 yıldır. Türk Akreditasyon Kurumu tarafından verilen Akreditasyon Sertifikası 22 Ekim 2014 tarihinde alınmış ve 2011 tarihinde revizyon görmüştür. Bu belge 16 Nisan 2013 tarihine kadar geçerlidir.

O zaman “akredite tarihi bitmiş bir şirket mi radyoaktif madde ve tehlikeli atık taraması yapmıştır?” sorusunun cevabı verilmelidir.

Angola açıklarında petrol rafinerisi görevini yapan bu tanker gemisi halen 2 milyon metre boru yükü taşımaktadır. Bu zehirli borunun son durumu nedir? Bu tespit raporunda belirtilmiş midir? Çünkü Çevre Mühendisleri Odası’nın Texom Firmasının araştırma raporuna göre KUİTO gemisi 1975-1979 arasında ham petrol işlemesinde kullanılmıştır, halen 2 milyon metre boru yükü taşımaktadır.

Texom firmasına göre sınır aşan değerler şimdki ölçümlerle çelişmektedir. O zaman yapılacak iş şudur: Uluslar arası bağımsız uzman bir kurum tarafından ölçümler ve kontroller yapılmalıdır. Bu denetim raporu açıklanana kadar KUİTO gemisinde kesinlikle söküme başlanmamalıdır.

KUİTO gemisinde bilim insanlarına göre dolu tanklar olduğu ve borularda petrol atığı olduğu belirtilmiştir.

Bu durumda ÖGE Gemi Söküm Tesislerinde hiçbir işlem yapılmamalıdır. Aliağa Kaymakamı ve İzmir Valisi bu konuda duyarlı olarak yeni bir denetim yapılmasını istemelidir. Önemli olan sadece şirketin kazanacağı para değil ama bu şirkette söküm yapacak 250 işçinin ve halkın yaşamıdır.  Halkın ve işçinin yaşamından sorumlu olanlar görevlerini yapmalıdırlar. Ülkemiz için ekonomik kazanç getirecek olan KUİTO gemisi şimdiye kadar söküm yapılacak en büyük gemidir. Ama bir o derece de tehlikeli bir gemidir. Burada gemi sökümüne karar verecek olanlar KUİTO gemisinden kaynaklanacak ölümlerden ve hastalıklardan sorumlu olacaktır.

ÖGE Gemi Söküm Tesisleri Aralık 2014 tarihinde 23 Parsel de gemi söküm işleri için ruhsat almıştır. Ama bu şirket işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından sabıkalıdır. 28 Mart 2013 tarihli Aiağa Ekspress gazetesindeki haber şöyledir; “Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde meydana gelen iş kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre ; Aliağa Gemi Söküm mevkiinde yer alan Öge Gemi Sanayi şirketinde görevli olan Ersin Şahin’in (22) iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybettiği belirtildi. Sivas’ta yaşayan ailesinin yanından çalışmak için Aliağa’ya ablasının yanına geldiği öğrenilen Ersin Şahin’in, yaklaşık üç ay önce askerden yeni döndüğü ve eniştesinin yanında işe başladığı belirtildi. Sahada bulunan saçları kamyona yüklediği sırada geri geri hareket etmekte olan iş makinesinin altında kaldığı ifade edilen Ersin Şahin’in olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.”

Ama Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ne sorarsanız “Ülkemiz çevre ve iş sağlığı uygulamaları ile Gemi geri dönüşüm faaliyetlerinde lider ülke konumundadır. Çevre ve iş sağlığı için risk teşkil eden gemilerin tesislere kabul edilmemesi konusunda hassasiyet göstermektedir”

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda önlemler alıyorsanız “İzmir Gemi Geri Dönüşüm İşletmesine söküm için getirilen Letonya bayraklı ‘Kaugiri’ adlı balıkçı gemisinde çıkan yangın sırasında ambara düşen işçilerden 47 yaşındaki Nurettin Durgun yanarak hayatını kaybederken, işçi 28 yaşındaki Yalçın Arzuman ağır yaralandığı” zaman siz ne yapıyordunuz? Bu ölümleri protesto yürüyüşü sırasında bir sendika temsilcisinin söyledikleri yanlış mıydı? “ Son 10 yılda ülkemizde 17bin 865 işçi çalışırken iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti. Dünyanın en moderni olduğu söylenen Aiağa Gemi Söküm Tesisleri’nde 6 ay içinde 5 iş kazası yaşandı. Son bir hafta içinde 2 ayrı iş kazasında 2 arkadaşımız hayatını kaybetti. Bir arkadaşımızın bacağı kesilmek zorunda kaldı. Bir arkadaşımız yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Bu iş cinayetleri insana ve doğaya değer vermeden, daha çok para hırsında olan patronlar, onların hizmetinde olan siyasiler yüzünden gerçekleşiyor” dedi. Öyleyse soruyoruz nerede uygulayamadığınız ama duvarlarınızı ya da dosyanızı süsleyen BSOHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası?

KUİTO gemisi sökümü derhal durdurulmalıdır. İşçi sağlığı ve İş güvenliği yönünden tüm işyerleri sıkıca denetlenmelidir. Amerika ve Avrupa’da çalışmaları durdurulan Gemi Söküm Tesisleri kapatılmalıdır. Tüm sökülecek olan ve sökümü devam eden gemiler ağır metal,asbest ve radyoaktif atıklar açısından bağımsız br denetim kurumu tarafından denetlenmelidir. Çünkü ortada şaibeli bir durum vardır. Gerçekler açığa çıkarılmalıdır.

Çevre dostu, doğa dostu ve her şeyden önce insan sağlığına değer veren Halkın Kurtuluş Partisi KUİTO’ nun peşini bırakmayacaktır. Aliağa Halkının sağlığını ilgilendiren her konuda gerekeni yapacaktır. Bu konu Aliağa halkının değil İzmir Halkının sorunudur. Çünkü Gemi Söküm Tesisleri’nden yayılan kanserojen, radyoaktif ile benzeri tehlikeli ve tehlikesiz atıklar İzmir Halkı’nın sağlığını tehlikeye atmaktadır. Çelik İşverenleri zenginleşsin diye gemilerin hurdaları temizlenemez. Parababaları kar etsin ve ekonomi düzelsin diye İşçi sağlığı ve İnsan Sağlığı tehlikeye atılamaz. Gemi Söküm Tesisleri kapatılmalıdır. Çalışan işçilere yeni iş imkânı yaratılmalıdır.

Temiz çevre, yaşanabilir doğa ve temiz toplum için çözüm Halkın İktidarı’dır.

HKP  İzmir İl Örgütü

Print Friendly, PDF & Email